A Pártfogó Felügyelői Szolgálat célja a bűnismétlés kockázatának csökkentése. A pártfogó felügyelő a közösségi büntetések végrehajtásával, az elkövető közösségben történő ellenőrzésével elősegíti a büntetőjogi következmények maradéktalan érvényesülését, a közösség biztonságának, védelmének erősítését; támogató tevékenységével növeli az elkövető társadalmi integrációjának esélyét.

A Pártfogó Felügyelői Szolgálat a közösségi büntetések végrehajtása során hatékonyan és humánusan felügyeli, támogatja az elkövetőket, ugyanakkor tiszteletben tartja az áldozatok, illetve a megsértett közösség jogait és szükségleteit. A Pártfogó Felügyelői Szolgálat beavatkozásai elősegítik, hogy az elkövetők felelősséget vállaljanak az általuk okozott sérelmekért, az áldozat és a közösség szükségletei érvényesüljenek, az állampolgárok bizalma a büntető igazságszolgáltatás iránt növekedjék.

A Pártfogó Felügyelői Szolgálat 340 pártfogó felügyelője évente több mint 100 ezer ügyet lát el az alábbi ügycsoportok szerint.