A Nagycsaládosok Országos Egyesülete 2016. szeptember 17-én szombaton rendezte meg a II. Nagycsaládos Fesztivált, a Vasúttörténeti Parkban. A rendezvényen mintegy hétezer nagycsaládos vett részt.

A 2016. szeptember 13-án megtartott sajtótájékoztató keretében dr. Szeiberling Tamás az Igazságügyi Hivatal főigazgatója kiemelte, hogy idén tízéves az Áldozatsegítő Szolgálat, amely az ország egész területén állami támogatást nyújt az áldozatok rendelkezésére. Az Áldozatsegítő Szolgálat az áldozatokat ért trauma súlyosságától, hatásától függően széles spektrumon nyújt segítséget az érintetteknek, a lelki segítségnyújtástól az anyagi támogatásokig.

fotó: Igazságügyi Hivatal

A főigazgató hozzátette, hogy a család mindenképpen többet tud nyújtani egy ilyen helyzetben, és minél nagyobb a családi közösség, annál könnyebb lehet megbirkózni a problémákkal és begyógyítani a sebeket. Gyakorlati esetekkel szemléltette azonban, hogy több olyan eset is lehetséges, amely az egész család életére, körülményeire komoly kihatással lehet (így például, ha a családfő lesz érintett bűncselekmény során, vagy nyaralás során ellopják a család pénzét), és mindenki számára nagy segítség, hogy az Áldozatsegítő Szolgálathoz is lehet fordulni. Dr. Szeiberling Tamás előadta, hogy munkájuk során fontos a rendőrséggel való együttműködés, továbbá az is, hogy az áldozatsegítő munkatársak civil szervezeteket és egyházakat is bevonnak tevékenységükbe annak érdekében, hogy a hozzájuk fordulók az egyéni szükségleteiknek legmegfelelőbb támogatást kapjanak.

A II. Nagycsaládos Fesztiválon a budapesti Vasúttörténeti Parkban a családokat több helyszínen színes programokkal, kézműves foglakozásokkal várták. A résztvevők zenés, táncos, irodalmi és színházi produkciókon, kézműves foglalkozáson vehettek részt, emellett családi fotókuckó, gólyalábas műsor, meseposta, mesesátor, népi játszótér is várta őket.

Az Igazságügyi Hivatal munkatársai az áldozatsegítés, a jogi segítségnyújtás és a természetes személyek adósságrendezési eljárása tekintetében nyújtottak felvilágosítást az érdeklődők részére. Munkatársaink a gyermekeket játékokkal, a felnőtteket játékos kérdéssorral, tájékoztató anyagokkal várták, így lehetőség nyílt megszólítani minden korosztályt.

(Igazságügyi Hivatal)