Szeiberling Tamás, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója Baranya Róbertnek adott interjúja a Magyar Hírlap 2016. szeptember 17-i számában jelent meg.

Tavaly száznyolcvanötezren estek áldozatául valamilyen bűncselekménynek Magyarországon, ezért is indokolt az Áldozatsegítő Szolgálat munkája – mondta lapunknak Szeiberling Tamás, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója.

Az Igazságügyi Hivatal is jelen lesz ma a Nagycsaládosok Országos Egyesülete által szervezett II. Nagycsaládos Fesztiválon, ahol a szervezet által nyújtott szolgáltatásokról, így az áldozatsegítésről is tájékoztatást adnak a résztvevőknek. Szeiberling Tamás, a hivatal főigazgatója lapunknak elmondta, hogy 2015-ben bűncselekmény áldozatává vált, ismertté vált természetes személyek száma körülbelül 185 ezer volt, így teljesen indokolt egy ilyen állami szolgáltatás működtetése. Az idén tízéves Áldozatsegítő Szolgálat az áldozatokat ért trauma súlyosságától, hatásától függően széles spektrumon nyújt segítséget az érintetteknek, a lelki segítségnyújtástól az anyagi támogatásokig. Ha egy gyermeket zaklatnak vagy meglopnak, akkor elsősorban lelki segítségre van szüksége, ami a pszichológus vagy a szociális munkás feladata. Ugyanakkor adódhat olyan helyzet, hogy egy külföldön nyaraló családnak ellopják a pénzét, és nem tudnak hazautazni. Ilyen krízishelyzetben nyilván anyagi segítségre van szükség – magyarázta Szeiberling Tamás.

A főigazgató kifejtette: vannak, akik önmagukban is fel tudják dolgozni az őket ért traumákat, másoknak ez csak egy támogatói kör révén sikerül.
A család mindenképpen többet tud nyújtani egy ilyen helyzetben, és minél nagyobb a családi közösség, annál könnyebb lehet megbirkózni a problémákkal és begyógyítani a sebeket.

Ugyanakkor, ha a családfenntartó válik áldozattá, az az egész család életére, körülményeire komoly kihatással lehet – hívta fel a figyelmet Szeiberling Tamás. A főigazgató szerint a szolgálat beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Az már önmagában eredmény, hogy működik egy olyan állami szervezet, amely az ország egész területén, szakmai tudással áll az áldozatok rendelkezésére. A szolgálatnál egyre több érintett jelentkezik, az ingyenesen hívható segélyvonalra 10-12 ezer hívás érkezik évente. Az ismertség növekedése egyebek mellett annak köszönhető, hogy számos civil szervezettel, egyházzal alakítottak ki együttműködést.

A főigazgató szerint ki kell emelni a rendőrséggel való kontaktust, hiszen a bűncselekmények áldozatai először ezzel a hatósággal kerülnek kapcsolatba, valamint további előrelépést jelentene egy önkéntes segítségnyújtó hálózat létrehozása és a társadalmi kapcsolatok további bővítése.

(Magyar Hírlap)