A közérdekű munka büntetésre ítélt elkövető a bíró döntése alapján minimum 48 óra maximum 312 óra tartamban díjazás nélkül végez munkát a köz javára.

A közérdekű munka gyakorlati végrehajtásával kapcsolatos feladatokat a jogalkotó a pártfogó felügyelőkre bízta, míg az elkövető személyét érintő döntések meghozatalát a büntetés-végrehajtási bíró hatáskörébe utalta. A pártfogó felügyelők feladata a lehetséges munkahelyek felkutatása lehetőleg az ország minden településén, együttműködésbe vonása, munkahely kijelölése, a büntetés letöltésének szervezése, valamint a végrehajtás folyamatos ellenőrzése.

Az elmúlt évek során jó gyakorlatok alakultak ki önkormányzatok, civil szervezetek együttműködésével, amelyek során a közérdekű munkára ítéltek részvételével városszépítő, parképítő programok indultak. Pályázati program keretei között valósult meg az ún. „Kalocsai modell" keretében kipróbált, csoportos letöltés módszertanának a kidolgozása, gyakorlatának három megyére (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád) történő kiterjesztése.

Évente közel 15 000 közérdekű munka büntetést szabnak ki a bíróságok, a Pártfogó Felügyelői Szolgálatnál folyamatban lévő ügyek száma több, mint 40 000.