2015. november 26-án a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet adott otthont a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által szervezett "Fiatalkorúak a magyar igazságszolgáltatás rendszerében" elnevezésű konferenciának. A rendezvény központi témájának a fiatalkorúak büntető igazságszolgáltatási rendszerét választotta, különös hangsúlyt helyezve a fiatalkorúakkal szemben alkalmazható alternatív szankciók és a társadalmi reintegrációt elősegítő intézkedések bemutatására.

Fotó: Apró Andrea - BvOPA konferenciát az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója, Dr. Vókó György beszámolója nyitotta, aki a fiatalkorúak kriminalitásának jellemzőiről beszélt. Dr. Szeiberling Tamás, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója a "Fiatalkorú bűnelkövetőkkel szemben alkalmazott alternatív szankciók szerepe, jelentősége" című előadásában statisztikai adatokon, valamint gyakorlati projekteken keresztül ismertette az alkalmazott alternatív szankciók szerepét, jelentőségét a magyar jogrendben.

A konferencia további előadásaiban – többek között – Dr. Földi Rita, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője a fiatalkorú deviancia kezeléséről, Gratzer-Sövényházy Edit a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács munkatársa a fiatalkorú fogvatartottak ismételt bűnelkövetővé válásának megelőzéséről osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

(Igazságügyi Hivatal)